Тіньовий оборот українського крипто-ринку, за різними підрахунками, становить близько мільярда гривень на добу – податкових надходжень з цього бюджет не отримує, – Яків Воронін

post-img

1 хв читати

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону «Про віртуальні активи». Україна може стати першою в Європі країною, яка імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА. Але, чи готова наша країна до операцій із криптовалютами? Які підводні камені містить законопроект?

Україна має значний потенціал у сфері віртуальних активів – про це, як мінімум, свідчить наше третє місце у рейтинг країн, які найактивніше використовують криптовалюту за 2022 рік. Тіньовий оборот українського крипто ринку, за різними підрахунками, становить близько мільярда гривень на добу – податкових надходжень з цього бюджет не отримує.

При цьому ми мали б запустити ринок віртуальних активів ще в минулому році, проте, для повноцінного функціонування криптоекосистеми необхідно було вирішити деякі проблеми – зокрема й податкові.

Презентований Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку законопроєкт про оподаткування крипто активів – це якраз і є очікуваним продовженням процесу регулювання криптовалютного сектору.

Законопроєкт регулює податкове навантаження на криптоактиви за зразком Західної Європи. За цим підходом, податок на криптовалюту визначається в залежності від того, як довго ви володіли активом і скільки заробили на ньому.

Законопроєкт базується на європейських стандартах MiCA (Markets in Crypto-assets), які спрямовані на уніфікацію правил для крипто ринків в країнах ЄС. Це дає можливість українському крипто сектору бути в актуальному стані відносно  європейського законодавства, навіть до того, як МіСА набуде повної чинності.

НБУ і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку отримують повноваження регулювати крипто ринок згідно з новими змінами. Це може призвести до певних труднощів на практиці, подібних до тих, які нещодавно виникли в США між SEC і CFTC, але з урахуванням особливостей нашого правового середовища.

Питання координації дій між НКЦПФР і НБУ, вирішення потенційних конфліктів між ними та інші аспекти їх співпраці поки залишаються дещо ризиковому стані.

Ще одне ризикове місце – самі наслідки регулювання. Це повʼязано з тим, що криптовалюти ідейно задумувались саме як платіжний інструмент не підпорядкований системі. Факт в тому, що мʼяке регулювання не матиме негативного впливу на криптовалютний ринок, але якщо регуляторний тиск посилиться – “тінь” виявиться більш комфортним місцем для крипто ентузіастів.

Проте тут варто врахувати, що сам законопроєкт наразі презентували, але тексту у загальному доступі ще немає – для аналізу усіх його потенційних недоліків необхідно дочекатись опублікування.