Відеозйомка та аудіозапис лікаря: як захиститися від порушень з боку пацієнтів

post-img

3 хв читати

Непоодинокими стали випадки, коли пацієнти здійснюють відеозйомку медичних працівників при виконанні ними своїх професійних обов’язків, а також ведуть аудіозапис, записуючи їх розмову без безпосередньої згоди.  Що слід зробити, щоб заборонити пацієнту проводити такий відео- та аудіозапис?

Нормативно-правове регулювання

Почати варто з того, що при здійсненні медичної діяльності ведеться облік персональних даних осіб, які беруть участь у здійсненні медичної діяльності. При цьому відповідно до Закону України № 2297-VI «Про захист персональних даних» при веденні персоніфікованого обліку повинні забезпечуватися конфіденційність персональних даних осіб, які беруть участь у здійсненні медичної діяльності, і безпека зазначених персональних даних з дотриманням вимог, встановлених законодавством України в області персональних даних.

На підставі зазначеного Закону обробка персональних даних можлива за згодою суб’єкта персональних даних, за винятком спеціально встановлених законом випадків.  За загальним правилом обробка персональних даних це будь-яка дія (операція) або сукупність дій (операцій), що здійснюються з використанням засобів автоматизації або без використання таких засобів з персональними даними, включаючи збір, запис, систематизацію, накопичення,  зберігання, уточнення (оновлення, зміна), витяг, використання, передачу (поширення, надання, доступ), знеособлення, блокування, видалення, знищення персональних даних.

Таким чином, відеозапис медичних працівників та аудіозапис їхніх голосів буде обробкою їх персональних даних.

Окрім того, варто також не забувати про існування поняття біометричних персональних даних, до яких відносяться: фізіологічні дані (дактилоскопічні дані, райдужна оболонка очей, аналізи ДНК, ріст, вага та інші), а також інші фізіологічні або біологічні характеристики людини, в тому числі зображення  людини (фотографія і відеозапис), які дозволяють встановити його особистість і використовуються оператором для встановлення особи суб’єкта.

Також варто відзначити, що відомості, які характеризують фізіологічні та біологічні особливості людини, на підставі яких можна встановити особистість (біометричні персональні дані), і які використовуються оператором для встановлення особи суб’єкта персональних даних, можуть оброблятися тільки при наявності  згоди в письмовій формі суб’єкта персональних даних.

Таким чином, є всі підстави зробити висновок про те, що відео і аудіозапис медичних працівників буде обробкою їх біометричних персональних даних, яка можлива виключно за згодою медичних працівників.

Не варто також забувати про чудовий локальний нормативно правовий акт, який за даних обставин може стати в нагоді. Це, безумовно, Правила внутрішнього трудового розпорядку.

Що особливого в цьому документі? Правила внутрішнього трудового розпорядку — це локальний нормативний акт, який регламентує організацію праці на підприємстві, в установі, організації. Наявність ПВТР обов’язкова для всіх без винятку роботодавців, оскільки цього вимагає КЗпП. Згідно з ч. 1 ст. 21 КЗпП працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену трудовим договором, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку; ст. 142 КЗпП встановлює, що трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Саме в тексті Правил можна додатково прописати заборону відео- й аудіо запису прийому.

Що робити, коли пацієнт (представник пацієнта) здійснює відео/аудіо запис лікаря під час  виконання робочої функції?

Для початку необхідно сповістити пацієнта, якій знімає чи записує вас, що ви не даєте згоду на обробку своїх біометричних персональних даних.

Потім, якщо зйомка продовжиться, необхідно повідомити пацієнта про те, що він вчиняє адміністративне  правопорушення – «Обробка персональних даних без згоди в письмовій формі суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних у випадках, коли така згода має бути отримано відповідно до законодавства України в області персональних даних …».

Тут же можна повідомити (в разі наявності відповідної тези в Правилах внутрішнього трудового розпорядку!), що особа, яка порушує ці Правила, може бути виведена із закладу охорони здоров’я силоміць (мова йде не про ургентні випадки, втім, ургентні пацієнті навряд здійснюють запис, хіба їх родичі чи представники, які можуть бути виведені із закладу охорони здоров’я).

Крім того, згідно зі ст. 307 Цивільного кодексу України оприлюднення та подальше використання зображення громадянина (зокрема його фотографії, а також відеозаписи або твори образотворчого мистецтва, в яких/на яких він зображений) допускаються тільки за згодою цього громадянина.

Така згода не вимагається у випадках, коли: 1) використання зображення здійснюється в державних, громадських чи інших публічних інтересах;  2) зображення громадянина отримано при зйомці, яка проводиться в місцях, відкритих для вільного відвідування, або на публічних заходах (зборах, з’їздах, конференціях, концертах, виставах, спортивних змаганнях і подібних заходах), за винятком випадків, коли таке зображення є основним об’єктом  використання;  3) громадянин позував за плату.

Також без згоди можна вести фото-, відеозйомку службових, посадових або публічних осіб органів державної влади та місцевого самоврядування під час виконання ними своїх посадових обов’язків. Лікарі не належать до зазначених категорій осіб.

Якщо зображення громадянина, що отримане або використовується без його згоди, поширене в мережі Інтернет, громадянин вправі вимагати видалення цього зображення, а також припинення або заборони подальшого його поширення.

Таким чином, в разі якщо відеозапис розміщений де-небудь, наприклад на інтернет-ресурсі, необхідно:
1) направити адміністрації інтернет-ресурсу заяву з проханням видалити ваше зображення, так як воно було отримано без вашої згоди;
2) звернутися з заявою до прокуратури про порушення кримінальної справи по відношенню до особи, яка розмістила ваше зображення на інтернет-ресурсі. Якщо ви не знаєте, хто саме це зробив, можете попросити прокуратуру про ідентифікацію даної особи (наприклад, шляхом подання відповідного запиту з прокуратури адміністрації сайту, де було розміщено зображення);
3) якщо вам відома особа, яка розмістила ваше зображення без вашої згоди, можна звернутися з відповідним позовом до суду з метою компенсації заподіяної розміщенням вашого зображення моральної шкоди.

Важливо! Обов’язково зробіть відповідні скріншоти сторінки, де розміщено ваше зображення, і навіть засвідчіть їх нотаріально (оскільки адміністратор сторінки з легкістю може все видалити і довести, шо воно там було, виявиться майже можливо, так само як і неможливо ганятися просторами інтернету за всіма копіями). Ці скріншоти треба буде додати до заяви в правоохоронні органи та докласти їх до позовної заяви.

author-img

Лісневська Наталя

Медичний адвокат