Віднині державна реєстрація відокремлених підрозділів ЮО, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, – виключно в ЄДР через держреєстраторів

2 хв читати

З 03 вересня 2024 року вводиться в дію Закон України № 3257-IX щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Відтак процедура державної реєстрації відокремлених підрозділів відбуватиметься виключно в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань  шляхом звернення до уповноважених суб’єктів державної реєстрації.

Такими суб’єктами є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси.

Для проведення відповідної державної реєстрації Міністерство юстиції України наказом від 26 серпня 2024 року № 2518/5 затвердило нову заяву щодо державної реєстрації відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (форма 11), яка розміщена на вебсайті Мін’юсту у форматах Excel та PDF за посиланням: https://minjust.gov.ua/m/formi-zayav-u-sferi-derjavnoi-reestratsii-yuridichnih-osib-fizichnih-osib-pidpriemtsiv-ta-gromadskih-formuvan.

Після проведення державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, вже не потрібно буде звертатися до органів державної статистики за отриманням ідентифікаційного коду в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

Щодо існуючих відокремлених підрозділів юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав, то в цілому відомості про існуючі та зареєстровані (акредитовані) до 03 вересня 2024 року філії та представництва, будуть перенесені Міністерством юстиції України до Єдиного державного реєстру. Цей процес триватиме певний період часу.

У той же час,  у разі необхідності відокремленому підрозділу отримати певну публічну послугу, у тому числі у разі необхідності внесення змін до відомостей про такий підрозділ, але відомості про який ще не перенесено до Єдиного державного реєстру, відповідний відокремлений підрозділ може звернутися до Міністерства юстиції України із заявою (форма 11) про перенесення відомостей про нього до Єдиного державного реєстру.

Така заява може бути подана до особисто представником відокремленого підрозділу до або шляхом надсилання поштовим відправленням із нотаріальним засвідченням справжності підпису заявника. Для такого перенесення не потребується подання будь-яких додаткових документів та сплати адміністративного збору. Про перенесення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлений підрозділ буде повідомлено на електронну адресу, зазначену в заяві.

За інформацією МЮУ

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua