Як планується реформувати дошкільну освіту?

post-img

1 хв читати

В парламенті закінчили роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту № 8030, який запроваджує реформу дошкільної освіти.

Повідомляється, що враховано найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея – кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей.

У законопроекті, зокрема, йдеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років, а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

Однією з ключових новел є створення центрів підтримки батьків – у кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу, там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками.

Також передбачається формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону пропонується запровадити:

  • обов’язкову умову скороченого робочого часу;
  • обов’язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;
  • помірне педагогічне навантаження;
  • можливість підвищень посадових окладів з боку громади.
author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua