Є правоохоронці, які дозволяють собі фізично усувати адвоката з місця проведення обшуку, порушуючи його права, не лише як захисника, але й як фізичної особи, – Євген Ріяко

post-img

2 хв читати

Останнім часом на практиці все частіше зустрічаються випадки грубого втручання правоохоронних органів у адвокатську діяльність та порушення адвокатської таємниці. FEMIDA.UA продовжує публікувати відгуки українських адвокатів шодо такого явища у своїй діяльності, та досвідом протидії свавілля таких структур.

Так, за словами Євгена Ріяко, адвоката та керуючого партнера ЮК Riyako&Partners, законодавчі гарантії щодо здійснення адвокатом своєї професійної діяльності закріплені в низці статей ЗУ “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”. Однак дуже часто правоохоронні органи нехтують цими вимогами закону і перетворюють такі норми на просту формальність.

Порушення адвокатської таємниці, незаконні обшуки адвокатів чи негласні слідчі розшукові дії стосовно них, а також ототожнення адвоката з клієнтом та вчиненим ним кримінальним правопорушенням є найчастішими  проявами втручання в адвокатську діяльність, що здійснюється працівниками правоохоронних органів всупереч імперативній нормі закону.

Як відомо, вся інформація, якою обмінюються адвокат з клієнтом є адвокатською таємницею, що охороняється не лише українським законодавством, але й нормами  міжнародного права.

Так, наприклад, стаття 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод гарантує особливий захист професійної таємниці адвокатів.

Факти втручання в адвокатську діяльність відбуваються найчастіше під час проведення обшуків. До прикладу, співробітники правоохоронних органів можуть чинити перешкоди у здійсненні адвокатом фіксації обшуку, і навіть лякати останнього  про те, що телефон, або інший пристрій на який записувалася така слідча дія, буде вилучений. Звісно, така поведінка з боку правоохоронних органів не є допустимою і потребує обов’язкової фіксації та реагування.

Непоодинокими є випадки недопуску адвокатів до надання правової допомоги, що є безпосереднім порушенням адвокатських прав і, звісно, гарантованих Конституцією прав особи, що потребує захисту. Тобто, знаходячись біля приміщення правоохоронного органу, адвокату часто доводиться виборювати можливість надавати правову допомогу клієнту та потрапити до нього де його тримають.

Фізичний вплив на адвокатів авжеж чиниться рідше, однак залишаються правоохоронці, які дозволяють собі фізично усувати адвоката з місця проведення обшуку, порушуючи, таким чином, його права не лише як професійного захисника, але й як фізичної особи.

Щодо обшуку адвокатів, то останній здійснюється на підставі ухвали про проведення обшуку, яка формально може відповідати встановленим процесуальним вимогам, однак за своїм змістом часто є необґрунтованою й протиправною. Головна проблема під час здійснення таких дій – вилучення великої кількості документів, що майже завжди містять в собі адвокатську таємницю, яка після опрацювання її правоохоронними органами точно буде розкрита.

То як же боротися з такими випадками свавілля і тотального порушення закону з боку правоохоронних органів?

  • По-перше, потрібно звертатися до компетентних органів із заявами про перешкоджання адвокатській діяльності та перевищення працівниками правоохоронних органів службових повноважень. Таке звернення дозволить відкрити кримінальне провадження і запустить процес можливого покарання порушників.

Якщо ж ситуація потребує термінової реакції – телефонувати на гарячу лінію правоохоронного органу, або ж викликати поліцію на місце події для фіксації злочинних діянь правоохоронців. Звісно, такий інструмент не завжди працює у моменті. Однак дуже яскраво продемонструє на місці, що адвокат буде займатися питанням притягнення таких правоохоронців до відповідальності.

  • Відеофіксація всіх дій співробітників правоохоронних органів завжди допомогає зібрати доказову базу в разі порушення ваших адвокатських прав та повернути відразу опонентів до “процесуальної адекватності”.
  • Та звичайно поширити інформацію через соц мережі. Можете тегнути профільних керівників служб, прокуратури чи інших структур для привернення уваги до ситуації, що склалася. Такі ініціативи підтримають журналісти, телеграм-канали, тому це дуже хороший інструмент в боротьбі за дотримання непорушення адвокатських прав та гарантій.