Законопроект про ДАР вдосконалює підтримку аграріїв – Мінагрополітики

3 хв читати

В парламенті готують до розгляду законопроект № 11063 «Про Державний аграрний реєстр» розроблений для удосконалення механізму надання державної підтримки агровиробникам через систему ДАР.

Законопроектом передбачається:

  • розширення  кола користувачів ДАР  для надання підтримки не лише виробникам сільськогосподарської продукції, а й організаціям водокористувачів, суб’єктам агропромислового комплексу, підприємствам вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу;

  • врегулювання правового статусу ДАР та джерел його фінансування;

  • забезпечення можливості формування витягів з ДАР;

  • визначення прав та обов’язків користувачів ДАР;

  • обов’язкове використання даних ДАР при наданні державної підтримки або за рахунок коштів місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги, грантів у сільському господарстві чи іншої допомоги. Також  надання часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями малим і середнім агропідприємцям та  страхування сільськогосподарської продукції.

Мінагрополітики запевняє, що ухвалення закону сприятиме використанню ДАР як ефективного інструменту для надання прозорої підтримки агровиробникам; користувачі для отримання допомоги зможуть подати заявку в зручному автоматизованому режимі, без будь-яких паперових документів, що значно пришвидшить і спростить всю процедуру; також прийняття закону забезпечить електронну інформаційну  взаємодію ДАР з іншими інформаційно-комунікаційними системами, електронно-інформаційними ресурсами, кадастрами.

Державний аграрний реєстр  розпочав роботу в серпні 2022 року. Система дозволяє зареєстрованим користувачам-агровиробникам подати в електронному режимі заявки для отримання підтримки. Згідно з планом Ukraine Facility  від Європейського Союзу, Україна повинна ухвалити закон «Про Державний аграрний реєстр».

Без автора