Законопроєкти щодо створення Військової поліції відправили на доопрацювання

1 хв читати

Верховна Рада зняла з розгляду законопроєкти №6569-д і “6570-д щодо створення Військової поліції. Таке рішення підтримали 278 нардепів. До розгляду цих законопроєктів повернуться після додаткових консультацій.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк на своїй сторінці в Telegram, передає Цензор.НЕТ.

Як зазначає “Судово-юридична газета”, у законопроєктах пропонували наділити Військову поліцію під час проведення заходів щодо затримання осіб, яких підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров’ю людей, повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти й проводити поверхневу перевірку з цією метою транспортних засобів, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними.

Окрім того, передбачалося, що Військова поліція у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.

Також зазначається, що Військова поліція могла здійснювати оперативно-розшукову діяльність і нараховуватиме до 1,5% чисельності ЗСУ.

“За невиконання вимог подання чи інших законних вимог посадових осіб Військовій поліції зможуть штрафувати до 17 000 грн” – наголошує видання.

Загалом діяльність Військової поліції спрямовує та координує Кабмін, проте під час дії воєнного стану ці обов’язки виконує Головнокомандувач ЗСУ.

Без автора