Запрацював офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків

post-img

4 хв читати

Запрацював офіційний вебсайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України  rd4u.claims

Вебсайт доступний українською та англійською мовами. Французька версія вебсайту буде доступною згодом.

Ресурс створено для висвітлення діяльності міжнародного Реєстру збитків серед широкої громадськості. На вебсайті можна ознайомитися з інформацією про Реєстр збитків, дізнатися про останні новини та події, пов’язані з його роботою. Потенційні заявники зможуть знайти відповіді на найпоширеніші запитання, дізнатися інформацію про початок та процедуру подання заяв про відшкодування збитків тощо.

Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (Реєстр збитків для України, RD4U) є системою обліку заяв фізичних, юридичних осіб та держави Україна про відшкодування збитків, втрат та шкоди, заподіяних агресією Російської Федерації проти України. У Реєстрі також зберігатимуться докази, якими будуть обґрунтовані ці вимоги.

Завданням Реєстру є приймання та опрацювання заяв і пов’язаних з ними доказів. Це включає в себе категоризацію, класифікацію та систематизацію цих заяв на основі певних критеріїв. Рада Реєстру оцінює заяви та визначає їхню прийнятність. Прийнятні заяви вносяться до Реєстру для подальшого їх розгляду та оцінки.

Для того, щоб  заяви були внесені до Реєстру, вони повинні стосуватися збитків, втрат або шкоди, які:

  • були завдані 24 лютого 2022 року або пізніше;
  • були завдані на території України, в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи територіальні води;
  • були спричинені міжнародно-протиправними діями Російської Федерації в Україні або проти України.

Важливо розуміти, що Реєстр не є судом, трибуналом, компенсаційною комісією або компенсаційним фондом. Він не розглядатиме заяви, що надходять до нього, по суті, не оцінюватиме їхню вартість і не призначатиме жодних виплат. Ці функції виконуватиме міжнародний компенсаційний механізм, який буде створено в майбутньому. Реєстр є лише першим кроком на шляху до такого механізму. Роботу над створенням компенсаційного механізму вже розпочато, і мандат Реєстру включає в себе сприяння цій роботі.

Після створення компенсаційного механізму робота Реєстру продовжиться в рамках нової структури, і всі внесені до нього заяви та докази будуть передані до неї.

Місцезнаходженням міжнародного Реєстру збитків є м. Гаага, Королівство Нідерландів.

Нині Україна разом із іншими державами-учасницями та асоційованими членами Реєстру збитків активно здійснює низку заходів, направлених на якнайскоріший повноцінний запуск роботи міжнародного Реєстру збитків. Очікується, що Реєстр збитків почне приймати перші заяви у квітні 2024 року. Про початок прийому заяв буде повідомлено додатково.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua