Адвокати повідомляють про порушення прав і гарантій правоохоронними органами: щотижня дві скарги

Протягом 2023 року до Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України надійшло 98 скарг на порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності.

Такі дані містить звіт Комітету за 2023 рік, повідомляє НААУ.

У рамках розгляду цих скарг Комітетом було надіслано 78 листів, з яких 45 адресовані правоохоронним органам з вимогами припинити порушення прав адвокатів, а щодо порушників провести службові розслідування та притягти до дисциплінарної відповідальності.

Крім розгляду звернень, Комітет також вживав заходів оперативного реагування на порушення професійних прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності, зокрема під час проведення обшуків у адвокатів. Так, згідно зі звітом, протягом року члени комітету взяли участь у 137 слідчих діях. Документ містить опис найбільш резонансних порушень прав і професійних гарантій.

У той же час, згідно з офіційною статистикою Офісу Генерального прокурора за поданою інформацією про злочини проти адвокатів було відкрито 100 кримінальних проваджень. Утім жодне не було передане до суду з обвинувальним актом, жодній особі не було оголошено про підозру.

Зі звітом Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності за 2023 рік можна ознайомитися за посиланням.