Бізнес закликає уряд вирішити питання боргів на ринку електроенергії

Україна вступає в опалювальний сезон, можливими є обстріли енергетичної інфраструктури, тож підприємства енергетики потребують значних коштів для формування запасу обладнання на випадок нових обстрілів. 

Для забезпечення нормального залучення кредитних ресурсів системним оператором важливим є ухвалення НКРЕКП відповідних рішень, які сприятимуть оптимізації роботи НЕК «Укренерго» та дозволять обслуговувати і виплачувати раніше залучені кредитні ресурси, йдеться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації.

На думку компаній-членів Комітету енергетики ЄБА, на формування боргів в енергетиці впливає певна зарегульованість ринку електроенергії. Зокрема, встановлені на ньому НКРЕКП гранично допустимі рівні цін обумовлюють відсутність можливості імпорту в дефіцитні години, бо в години дефіциту вартість електроенергії не може піднятись вище діючого обмеження. Окрім того, як зазначають експерти ЄБА, прайс-кепи також не сприяють імпорту електроенергії в години пікового навантаження, оскільки в цей час електроенергія в ЄС, коштує дорожче, ніж в Україні.

Для вирішення цієї проблеми НКРЕКП запропонувала механізм покладення спеціальних обов’язків на імпортерів електроенергії для компенсації їм різниці у вартості електроенергії. Водночас, якщо компенсація різниці вартості електроенергії буде забезпечуватись за рахунок НЕК «Укренерго»,  на думку бізнесу, таке рішення не є виправданим. Крім того, даний механізм може  призвести до накопичення нових боргів учасниками енергоринку, а не до врегулювання ситуації.

Тому, Європейська Бізнес Асоціація звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із проханням якомога швидше сприяти вирішенню зазначених проблемних моментів:

  • скасувати встановлені НКРЕКП гранично допустимі рівні цін (прайс-кепи) на ринку електроенергії;
  • встановити бездефіцитний тариф на передачу електроенергії НЕК «Укренерго» тощо.