До 31 січня адвокатам необхідно сплатити внесок на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування за 2024 рік

Щорічний внесок на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування традиційно прив’язаний до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого станом на 1 січня відповідного календарного року.

Його розмір – один прожитковий мінімум – був визначений ще в 2022 році одразу на наступні два, 2023 та 2024 роки. Про відповідне рішення від 16-17.11.2022 №135 нагадали під час чергового засідання Ради адвокатів України, яке проходить сьогодні, 15 грудня, в Ужгороді.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Статтею 7 Закону «Про державний бюджет України на 2024 рік» установлено, що з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено у розмірі 3028 гривень. Відповідно, саме у такій загальній сумі адвокатами сплачується і внесок на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

З урахуванням вимог Положення про ці внески (рішення РАУ від 03.02.2017 № 4), сплата внеску є професійним обов’язком адвоката.

Виконати цей обов’язок необхідно до 31 січня 2024 року шляхом перерахування коштів двома платежами на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування згідно наступного розподілу:

  • 70% від розміру щорічного внеску – на поточний рахунок ради адвокатів регіону;
  • 30% від розміру щорічного внеску – на поточний рахунок Національної асоціації адвокатів України.

Адвокати можуть самостійно генерувати квитанції на онлайн оплату внеску в особистому кабінеті на сайті НААУ.

Деякі адвокати (зокрема, особи з інвалідністю, чорнобильці та тимчасово переміщені особи) можуть розраховувати на звільнення, зменшення або відтермінування сплати внеску. Для цього їм до кінця поточного року необхідно подати відповідні заяви. Більш докладно про це читайте за посиланням.