Лекція суддів Конституційного Суду України щодо права на свободу вираження поглядів та висновок КРЄС про свободу вираження поглядів суддів

Право на свободу вираження поглядів. Висновок КРЄС про свободу вираження поглядів суддів. Таку тему у своїх виступах розкрили суддя Конституційного Суду України Галина Юровська та суддя Конституційного Суду України, представник України в Консультативній раді європейських суддів (КРЄС) Віктор Городовенко.

Про право людини на свободу вираження поглядів розповіла Галина Юровська. Вона звернула увагу на рішення Європейського Суду з прав людини, у яких висловлено позиції щодо різних аспектів утручання у свободу вираження поглядів. Суддя зазначила, що свобода вираження поглядів гарантована ст. 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, але водночас свобода вираження поглядів може підлягати обмеженням, зокрема, задля підтримки авторитету суду, забезпечення безсторонності суду.

Про мету, загальні принципи, а також рекомендації Висновку №25 КРЄС щодо пошуку балансу між правом суддів на свободу вираження поглядів і метою збереження громадської впевненості в їхній неупередженості та незалежності говорив Віктор Городовенко.

Під час презентації суддя відповів на питання, серед яких:

• що є свободою вираження поглядів для суддів?
• чи мають право судді у відставці на свободу вираження поглядів, як і всі інші особи?
• на що може вплинути висловлювання суддів?
• які аспекти свободи вираження поглядів суддями у судовій системі?

Про це та інше дивіться у лекції: https://cutt.ly/swegeZ9D

Офіційний Telegram-канал Конституційного Суду України