Нові акцизні марки виготовлятимуть з посиленим захистом

З 1 вересня в Україні стане обов’язковим використання марок акцизного податку нового зразка.

Попередній дизайн водяного знаку на захищеному папері був незмінним з 2003 року. Це призвело до появи значної кількості підробок, український бюджет недоотримував мільярди гривень. Посилення захисту буде забезпечено завдяки зміні графічного дизайну, появі прихованих елементів захисту та голографічного захисного елементу з прихованою спектральною міткою.

Для виготовлення марки акцизного податку використовуватиметься захисний папір з водяним знаком нового зразка. Право на його виготовлення надається НБУ, а право інтелектуальної власності належатиме виключно ДП “Поліграфічний комбінат “Україна”. Це унеможливить виготовлення марки будь-ким іншим, окрім зазначеного державного підприємства. Як на акцизну марку в цілому, так і на захисний голографічний елемент, право інтелектуальної власності належатиме також виключно “Поліграфічному комбінату “Україна”.

Водночас усі сертифіковані виробники голографічної продукції в Україні можуть співпрацювати з Поліграфкомбінатом щодо постачання спеціальних захисних матеріалів.

Вартість марки акцизного податку з урахуванням голограми залишиться незмінною – на рівні 35 копійок для алкогольних напоїв та 16 коп. для тютюну.

Також нова марка акцизного податку матиме всі передбачені законодавчими та нормативно-правовими актами України літеро-цифрові та кодові позиційні познаки. Це сприятиме подальшому впровадженню електронної системи контролю за обігом марок акцизного податку Track&Trace або інших цифрових технологій.

Джерело:  ДП “Поліграфкомбінат “Україна”