Нові реалії електронного судочинства для адвоката при роботі з юридичними особами

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Нові реалії електронного судочинства для адвоката при роботі з юридичними особами», лектором якого виступила Тетяна Рабко, адвокат, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, Ради Молодіжного комітету НААУ – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики.

Лекторка розпочала вебінар із огляду Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (№ 3200-IX від 29 червня 2023 року).

З детальним оглядом закону можна ознайомитися в тематичній публікації на сайті Вищої школи адвокатури за посиланням http://surl.li/jlqbz

Тетяна Рабко звернула увагу, що 02 жовтня 2023 року зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов’язків учасників судової справи (10087-1).

Проект Закону передбачає внесення змін до цивільного, господарського та адміністративного процесу в частині обов’язковості реєстрації в ЄСІТС.

Зазначений проект Закону передбачає наступні зміни:

«Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Якщо процесуальним Кодексом встановлено вимогу щодо зазначення у змісті процесуального документа ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, а також реєстраційного номеру облікової картки платника податків або номеру і серії паспорта для фізичних осіб – громадян України, учасник справи, який є органом державної влади або іншим державним органом, не зареєстрованим за законодавством України як юридична особа, або посадовою особою такого органу, звільняється від обов’язку зазначення таких відомостей стосовно себе».

Наразі проект Закону 10087-1 одержано Верховною Радою України та надано для ознайомлення.

Лектор ознайомила учасників заходу з покроковим алгоритмом реєстрації юридичних осіб в підсистемі «Електронний суд».

Було акцентовано увагу, що для реєстрації електронного кабінету у підсистемі «Електронний суд» керівнику юридичної особи необхідно мати чинний кваліфікований електронний підпис.

Для отримання кваліфікованого електронного підпису необхідно звернутися до будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Повний перелік надавачів можна переглянути на сайті Центрального засвідчувального органу https://czo.gov.ua/ca-registry.

В огляді судової практики сфокусувано увагу на наступних судових рішеннях:

  • 23 серпня 2023 року у постанові по справі № 380/24487/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду сформулював правовий висновок, згідно до якого наявна в матеріалах справи довідка про доставку документа в електронному вигляді до «Електронного кабінету» є достовірним доказом отримання учасником судового рішення суду.
  • 01 лютого 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 560/5541/20 прийшов до висновку, що застосування наслідків, встановлених положеннями пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України, можливе лише за умов беззаперечного встановлення та з`ясування судом дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.
  • У постанові від 08.05.2023 по справі № 911/2003/22 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду зазначив, що частиною сьомої статті 42 ГПК України передбачена можливість направляти іншим учасникам справи документи виключно з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, тобто на офіційну електронну адресу. При цьому надсилання копії апеляційної скарги з додатками на електронну адресу (яка не має статусу офіційної) іншим учасникам справи є додатковим способом повідомлення про звернення до суду апеляційної інстанції, однак не є альтернативним.
  • 28 вересня 2023 року у постанові по справі № 380/10803/22 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду сформулював правовий висновок, що посилання про необізнаність про хід розгляду через неотримання примірника позовної заяви та ухвали про відкриття позовного провадження, за даних конкретних обставин, не можуть бути належною підставою для поновлення строку на апеляційне оскарження.