Президент підписав Закон «Про державні резерви»

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про державні резерви», який є одним з ключових для реалізації реформи держрезерву.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Для впровадження положень нового закону та реформи в цілому необхідно:

– розробити понад 20 підзаконних нормативно-правових актів;

– здійснити всі заходи з ліквідації Держрезерву та створити новий центральний орган виконавчої влади, який буде реалізовувати політику держави у сфері держрезервів;

– запустити електронний реєстр державних резервів та інститут резервування матцінностей державного матеріального резерву тощо.

Ключові зміни наступні.

Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.

Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших відповідальних органів держвлади.

Запроваджуються інститути резервування та відповідального зберігання (в т. ч. зберігання за межами країни), обов’язкове страхування матцінностей, що резервуються чи розміщуються на відповідальне зберігання в Україні, передбачаються міжнародні банківські гарантії для зберігання за кордоном.

Впроваджуються механізми, які забезпечать своєчасне освіження матеріальних цінностей у разі необхідності їх списання з подальшою переробкою або утилізацією, встановлюються чіткі терміни зберігання та освіження матрезервів тощо.

Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву – виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.

Запроваджується єдиний реєстр державних резервів, посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження та інше.