Рада ухвалила закон про створення резерву нафти і нафтопродуктів

Верховна Рада ухвалила закон про створення резерву нафти та нафтопродуктів.

Прийняття відповідного законопроєкту №9024-д у другому читанні підтримали 258 нардепів, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк у Telegram.

Закон передбачає створення в Україні мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів відповідно до вимог Директиви Ради 2009/119/ЄС, що має забезпечити безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації. Вказана Директива передбачає створення рівня мінімальних запасів, що дорівнюють 90 добам середньодобового чистого імпорту або 61 добі середньодобового споживання, залежно від того, який з показників є вищим.

Також закон визначає правові, організаційні та економічні засади створення та функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів і регулює відносини у цій сфері.

Крім того, у закон визначає функції та повноваження державних контролюючих органів, адміністратора системи репортингу, порядок фінансування функціонування системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, оновлено поняття кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів.