рф буде зобов’язана виконати всі рішення ЄСПЛ, – Маргарита Сокоренко

Річний звіт щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини засвідчує, що 38% справ, які перебували на розгляді на кінець 2022 року, стосувалися російської федерації.

Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко зауважила, що зобов’язання виконувати рішення ЄСПЛ не має обмежень у часі. На практиці це означає, що якщо рф у майбутньому матиме намір повернутись до Ради Європи, вона буде зобов’язана виконати всі рішення ЄСПЛ. Про це вона заявила в інтерв’ю агентству  “Укрінформ”.

За її словами, у грудні 2022 року Комітет ухвалив Стратегію щодо нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ, і суд продовжує розглядати і ухвалювати рішення проти росії, а Комітет бере їх на контроль та здійснює нагляд за їх виконанням. «Хоч росія усіляко уникає надання інформації та ігнорує усі звернення РЄ, Комітет міністрів виробив алгоритм, як отримувати необхідні дані, зокрема за допомогою міжнародних організацій, де вона все ще є членом (ООН та її органи), та громадських організацій в росії (щодо ситуації в росії), в Молдові (щодо справ, які стосуються Придністров’я). Оскільки росія не сплачує присуджені компенсації, створюється реєстр присуджених ЄСПЛ компенсацій», – поінформувала Сокоренко.

Про результати кожного засідання Комітету міністрів, за її словами, генеральний секретар РЄ надсилає листи до відповідних органів росії. «Це робиться, аби потім у них не було можливості говорити, що вони не брали участі у відповідних засіданнях і тому нічого не зобовʼязані робити», – пояснила уповноважена у справах ЄСПЛ.

Водночас, наголосила вона, такий підхід зберігається не лише в частині виконання рішень – ЄСПЛ так само продовжив розгляд справ проти росії, як індивідуальних, так і міждержавних. «Цей рік буде дуже активним для українських міждержавних позовів в ЄСПЛ», – акцентувала Сокоренко.

Натомість Україна, попри повномасштабне вторгнення та воєнний стан, не припинила виконання рішень суду. «Так, протягом 2022 року ми постійно інформували про заходи, які вживаються на виконання рішень ЄСПЛ, та в результаті Комітет міністрів закрив нагляд за виконанням 67 справ, в тому числі у так званих лідируючих справах, які були під посиленим наглядом», – поінформувала Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини.