Розмитнення авто в Дії: законопроєкт прийнято за основу

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 10380, який дасть можливість розмитнювати автівки в Дії.

Очікується, що зміни дозволять прибрати людський фактор та корупцію з процесу розмитнення та зробити його максимально прозорим та зручним.

Мінцифри повідомило – щороку через непрозоре розмитнення автівок Україна втрачає $50-150 млн., адже зараз митники можуть на власний розгляд встановлювати митну вартість авто, з якої вираховується податок. Після ухвалення закону для розрахунку ціни розмитнення використовуватимуть лише сталі характеристики авто, на які не зможе вплинути людина.

Інформація про вартість буде перевірятись у базі історичних даних, яку сформує Мінцифра на основі даних митниці. У системі буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна. Усе це дозволить автоматично розрахувати справедливу митну вартість для автівки.

Крім того, увесь процес розмитнення буде онлайн та триватиме не більше години. Користувачу достатньо буде авторизуватися в Дії, обрати потрібний сервіс і ввести VIN-код, фактурну вартість автомобіля та додаткові відомості про авто. Дія розрахує митні платежі на основі цих даних і сформує митну декларацію. Користувачу залишиться перевірити її та підписати. Після цього Дія передасть декларацію до митниці. Далі відбувається пошук вартості авто за заданими параметрами у Базі даних та можливе коригування в чітко визначених випадках. Потім користувач має сплатити митні платежі, банк перерахує ці кошти на рахунок митниці і автомобіль може перетинати кордон.

На черзі – розгляд законопроєкту в другому читанні та прийняття в цілому.