Уряд пропонує запровадити місячну звітність з ЄСВ і ПДФО

КМУ ініціює законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб”.

Пропонується встановлення місячної звітності зі сплати ЄСВ і ПДФО.

Зміни спрямовані на вирішення проблеми своєчасності обчислення страхового стажу, призначення та отримання пенсійних та інших виплат за соціальним страхуванням.

Нагадаємо, що із 1 січня 2021 року для платників ЄСВ запроваджено подання звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з ПДФО, яка подається протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. До 2021 року звітним періодом для платників єдиного внеску був календарний місяць. В уряді зазначають, що практика реалізації у поточному році зазначених змін показала: встановлення квартального звітного періоду спричиняє відтермінування надходження до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового держсоцстрахування інформації, що використовується для призначення пенсійних та інших виплат за соціальним страхуванням.