Як отримати доступ до матеріалів справи в Електронному суді?

Тетяна Рабко, радниця ТОВ «МЕТІНВЕСТ БІЗНЕС СЕРВІС» Група Метінвест, адвокат, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності провела у Вищій школі адвокатури НААУ майстер-клас на тему: «Електронний Суд». Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень?».

Лектор розпочала майстер-клас з інформації як налаштувати профіль адвоката у підсистемі «Електронний суд».

З метою отримання доступу до формування ордеру у підсистемі «Електронний суд» користувачу необхідно заповнити в профілі відомості щодо наявності права на заняття адвокатською діяльністю шляхом проставлення позначки у полі «адвокат» та зазначити номер свідоцтва, раду адвокатів та орган, що видав свідоцтво.

Спікер ознайомила учасників заходу з покроковим алгоритмом та нюансами створення електронного ордеру – тематична публікація – та довіреності – тематична публікація – для оперативного доступу до матеріалів справи.

Було акцентовано увагу, що у випадку наявності у користувача зареєстрованого кабінету Електронного суду, ордер створити неможливо. У такому випадку користувач повинен надати адвокату доступ до справи за допомогою видачі електронної довіреності у підсистемі «Електронний суд».

Також учасникам заходу була надана покрокова інструкція щодо подання заяви про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

Тетяна Рабко зазначила, що при наявності доступу до матеріалів електронної справи користувач у підсистемі «Електронний суд» може завантажити як окремі документи, так і повністю всі матеріали по справі у форматі zip.

Для отримання доступу та можливості збереження файлів технічної фіксації (відеозапис) судового засідання необхідно сплатити судовий збір. Одразу після сплати судового збору файл буде доступний для перегляду та збереження в додатках до протоколу судового засідання.

Спікер розповіла щодо перебігу процесуальних строків при отримані документів у підсистемі «Електронний суд».

Так, у цивільному, господарському та адміністративному процесі визначено, що якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС чи її окремої підсистеми(модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Якщо судове рішення/повістку надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення/повістка вважаються врученими у робочий день, наступний за днем їхнього відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про їхнє доставлення.

У кримінальному процесі визначено, що у разі якщо особа подала письмову заяву про здійснення виклику в конкретному кримінальному провадженні з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи та/або її окремої підсистеми(модуля), то за наявності технічної можливості така особа викликається шляхом надсилання їй текстових повідомлень у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування окремих підсистем(модулів) Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи. У разі, якщо особа подала письмову заяву на одержання повісток про виклик у конкретному кримінальному провадженні з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи та/або її окремої підсистеми(модуля), днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.

Через формування в електронному кабінеті підсистеми «Електронний суд» «Картки руху документа» (п. 5.1.22 Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС) можливо відслідковувати рух та стан розгляду документів, а саме:

  • стан документа
  • дату створення (доставки в кабінет)
  • дату останнього коригування (оновлення)
  • дату підпису
  • дату відправки до суду
  • дату реєстрації в суді
  • дату набрання законної сили (ДНЗС)

Учасники заходу були ознайомлені з покроковим алгоритмом формування апеляційної скарги через підсистему «Електронний суд», оформлення додатків, направлення копії заяви сторонам по спору та нюансами по сплаті судового збору.

Спікер зазначила, що до створених в підсистемі «Електронній суд» документів користувачі можуть додавати інші файли (зображення, відеофайли тощо). Відповідні додані файли (додатки) підписуються кваліфікованим електронним підписом користувачів разом зі створеними в Електронному суді документами, до яких вони додаються.

Максимальний розмір одного файлу: 500.0 MB (MiB).

Допустимі формати: зображення, аудіо, відео, PDF документ, документ Word, ZIP архів (в т.ч. з документами підписаними КЕП).

В огляді судової практики сфокусувано увагу учасників майстер-класу на наступних судових рішеннях:

  • 20 березня 2024 року у постанові по справі № 400/14570/23 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зазначив, що лише ті особи, які не зобов’язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС та не мають зареєстровані електронні кабінети в ЄСІТС, мають можливість подати документи до суду в електронній формі з використанням електронної адреси та засвідченням кваліфікованим електронним підписом. Повертаючись до обставин справи, що розглядається, суд касаційної інстанції встановив, що ОСОБА_1 надіслала на електронну адресу П’ятого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу з додатками, засвідчену кваліфікованим електронним підписом, що підтверджується протоколом створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису (т.2 а.с. 30). Водночас згідно з відповіддю від 19.12.2023 № 362840 (т.2 а.с. 36) ОСОБА_1 має зареєстрований електронний кабінет у підсистемі ЄСІТС «Електронний суд». Отже, ОСОБА_1 – фізична особа, яка має зареєстрований електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд», подала апеляційну скаргу на електронну пошту суду апеляційної інстанції без використання підсистем ЄСІТС, що не може вважатися належним способом звернення до суду.
  • В ухвалі Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 28.11.2023 по справі № 903/585/23 було встановлено, що 09.11.2023 на адресу електронної пошти Верховного Суду надійшла касаційна скарга, подана представником (директором) Відповідача та підписана його електронним підписом. До касаційної скарги директор Відповідача додав заяву в порядку абз. 3 ч. 6 ст. 6 ГПК, у якій зазначає, що реєстрація електронного кабінету у ЄСІТС суперечить релігійним переконанням керівника, що унеможливлює реєстрацію заявником цієї заяви у вищевказаній системі. Однак, суд зазначив, що альтернативою звернення учасників справи до суду з позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі через підсистему «Електронний кабінет», а не на адресу електронної пошти Верховного Суду з накладенням електронного підпису. Таким чином, з огляду на те, що касаційна скарга у справі надіслана до Верховного Суду не у спосіб, передбачений ГПК (у паперовій формі або в електронній формі через підсистему «Електронний кабінет»), вона була повернута.
  • У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 21.09.2023 по справі № 522/8812/22 адміністративне провадження № К/990/20440/23 викладено висновок, що такий спосіб направлення копії судового рішення – направлення на електронну адресу особи, що не пройшла процедуру реєстрації в підсистемі «Електронний кабінет», нормами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачений.
  • 25 березня 2024 року в ухвалі по справі № 904/8306/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду зазначив, що представник Відповідача адвокат надіслав заяву про відкликання касаційної скарги на електронну адресу Верховного Суду. З протоколу створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису вбачається, що підпис створено та перевірено успішно. Однак такий підпис вчинено без використання підсистем «Електронний суд» та «Електронний кабінет». При зверненні із заявою адвокат не пояснив, в чому полягає неможливість її подання через підсистему ЄСІТС «Електронний суд».