За поширення інформації про рух військової техніки ЗСУ – кримінальна відповідальність

5 липня 2023 року Зарічним районним судом м. Суми ухвалено вирок у кримінальному провадженні відносно жінки за фактом поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

За матеріалами справи, жінка знаходячись за місцем свого проживання в Сумській області на свій мобільний телефон здійснила відеофіксацію руху військової техніки ЗСУ. Надалі за допомогою месенджера жінка переслала відео іншій особі, не будучи обізнаною про її співробітництво з представниками спецслужби рф.

Разом з обвинувальним актом до суду надійшла угода про визнання винуватості, укладена між прокурором та обвинуваченою.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, визнав винною громадянку Є. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 114-2 КК України, та призначив їй покарання у виді 5 років позбавлення волі, з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2 роки з покладенням обов’язків: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за номером 591/5179/23.