Відповідальність за несвоєчасне подання декларацій: антикорупційний законопроект прийнято за основу

Верховною Радою прийнято за основу законопроект № 9587-д про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Мета змін – ефективний розгляд справ, пов’язаних з порядком притягнення до відповідальності посадових осіб за порушення порядку подання декларацій та розвантаження судів, які розглядають такі справи.

Положення проекту спрямовані на встановлення нового складу правопорушення (ст. 1726 КпАП) – порушення порядку подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з достовірними відомостями. Санкція – накладення штрафу від 50 до 100 НМДГ.

Повноваження  на розгляд справ про такі адміністративні правопорушення буде надано НАЗК (крім правопорушень, вчинених суддею, суддею КСУ) та органам Національної поліції (за винятком правопорушень, вчинених службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище).

Протокол не складатиметься у разі вчинення адміністративних правопорушень особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а саме несвоєчасне подання без поважних причин декларації  (крім правопорушень, вчинених суддею, суддею КСУ).

Законопроект також визначає особливості проваджень у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності. Зокрема, повноваження місцевого загального суду як адміністративного під час прийняття рішень про залишення рішення суб’єкта владних повноважень без змін, а позовної заяви без задоволення, у справі про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, на прийняття рішення про внесення відомостей про фізичну особу до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.