Комітет з питань правової політики погодився з позицією адвокатури щодо уточнення ступеню освіти для адвокатів

post-img

3 хв читати

Пропоновані зміни до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність, слід доопрацювати.

Такий висновок до проекту Закону №10312 від 04.12.2023 ухвалив під час останнього засідання Комітет ВР з питань правової політики.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Сам законопроект був розроблений з метою уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність задля приведення дефініції «вища освіта» у відповідність до Закону «Про вищу освіту». Для цього пропонувалося викласти у новій редакції частину першу статті 6 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». А саме, встановити, що адвокатом може бути фізична особа, яка має вищу освіту за освітнім ступенем магістра на основі освітнього ступеня бакалавра в галузі права.

Головне науково-експертне управління Апарату ВР звернуло увагу, що проект, у разі його прийняття може створити певний дисбаланс у регулюванні доступу до професій, які потребують спеціальних знань у галузі права. Адже встановлюється нова вимога щодо особи, яка здійснює адвокатську діяльність. Крім того зміни можуть створити проблеми під часʼ практичного застосування положень Закону.

Раніше у Комітеті законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності НААУ звернули увагу на те, що визначення терміну надається у п. 1 ч. 3 ст. 6 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а саме: «Для цілей цієї статті повна вища юридична освіта – повна вища юридична освіта, здобута в Україні, а також повна вища юридична освіта, здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку». І відповідні зміни мали б бути запропоновані насамперед до цієї норми. Однак це у законопроекті №10312 було залишено поза увагою. З огляду на викладене, у НААУ вважали за доцільне повернути проект на доопрацювання.

Пославшись на це, Комітет ВР з питань правової політики рекомендував парламенту повернути проект Закону №10312 від 04.12.2023 «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення ступеня вищої освіти для осіб, які мають право здійснювати адвокатську діяльність» суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Без автора