Пропонується не позбавляти волі за злісну непокору вимогам адміністрації в’язниці

В парламенті групою народних депутатів зареєстрований законопроект № 9228 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вилучення статті 391 Кримінального кодексу України)», розроблений з метою вдосконалення чинного кримінального законодавства шляхом припинення практики необґрунтованої кримінальної репресії засуджених.

Законопроектом пропонується вилучити статтю 391 КК «Злісна непокора вимогам адміністрації установи виконання покарань», а також посилання на зазначену статтю у статті 140 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Дана стаття передбачає, що злісна непокора законним вимогам адміністрації виправної установи або інша протидія адміністрації у законному здійсненні її функцій особою, яка відбуває покарання у виді обмеження волі або у виді позбавлення волі, якщо ця особа за порушення вимог режиму відбування покарання була піддана протягом року стягненню у виді переведення до приміщення камерного типу (одиночної камери) або переводилась на більш суворий режим відбування покарання, карається позбавленням волі на строк до 3-х років.

Як переконують автори проекту, адміністрації установ виконання покарань та Державна пенітенціарна служба України навіть без ст. 391 КК мають достатній правовий інструментарій для впливу на злісних порушників режиму відбування покарання, зокрема шляхом переведення порушника до дисциплінарного ізолятора (ДІЗО). Якщо ж непокора засудженого матиме насильницький характер, він буде притягнутий до відповідальності за відповідними «профільними» статтями Кримінального кодексу.

Очікується, що прийняття запропонованого законопроекту стане суттєвим кроком уперед на шляху адаптації правового статусу засуджених до європейських стандартів, виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.