Прийнято Закон щодо недопущення колабораційної діяльності на підприємствах стратегічного значення

1 хв читати

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» з урахуванням пропозицій Президента України.

Закон передбачає можливість звільнення громадян, які погодилися на співпрацю з російською федерацією (колаборанти), з підприємств стратегічного значення для економіки і безпеки України та об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, атомних електростанцій. Для цього чинне законодавство доповнено поняттям «правила поведінки на підприємстві, в установі, організації».

Що передбачають правки Президента, які погодила Рада:

  • виключити положення, якими працівник зобов’язується інформувати про наявність зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання, реєстрація і перебування яких знаходиться на території держави-агресора або на тимчасово окупованій території України. Президент вважає, що використане в законі формулювання “зв’язки з фізичними особами” не має правового визначення і не дає суб’єктам відповідних правовідносин чітко і однозначно розуміти зазначені вимоги і відповідно змісту інформації, яку потрібно надати. Також, на думку Президента, закон не містить завершеного алгоритму реалізації зазначених норм. Працівник може не володіти інформацією про інших осіб, а роботодавець ситуативно і суб’єктивно реагувати на наявність чи відсутність інформації;
  • з метоюупередити правову колізію – виключити норму про можливість розірвання трудового договору з підстав набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено за вчинення злочину проти основ національної безпеки України, при наявності згоди профспілкової організації, членом якої є працівник.
author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua