Ексміністру освіти Табачнику повідомили про ще дві підозри

Служба безпеки викрила колишнього міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника, якого підозрюють у держзраді, на співпраці з ФСБ РФ та соратником Кадирова.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Слідчі встановили, що він перебуває на прямому “зв’язку” з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим.

“Після початку повномасштабного вторгнення зрадник координував з представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України”, – зазначили в СБУ.

Зокрема, за даними слідства, він брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

Разом із цим Табачник безпосередньо виконував завдання Москви щодо “переформатування” освітньої та медичної галузей під потреби країни-агресора.

Саме за його координації більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ. Відповідні “заходи” зрадник проводив спільно з гауляйтерами Сальдо і Балицьким.

“Для надання Табачнику “статусу”, восени минулого року його призначили “радником” керівника окупаційної адміністрації в тимчасово захопленій частині Запорізької області. Також фігуранта включили до місцевого осередку кремлівської партії “єдина росія”. Крім того, встановлено факти участі фігуранта у розграбуванні майна мешканців Мелітополя”, – уточнюють правоохоронці.

Водночас спільно з Мурадом Саідовим – так званим “смотрящим” від Кадирова за регіоном, у квітні минулого року вони організували вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу.

Так, Табачнику додатково повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111-2 – пособництво державі-агресору, та ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни.