Адвокату платять готівкою: чи існують обмеження?

post-img

2 хв читати

Клієнти часто оплачують послуги адвокатів готівкою. Здебільшого це стосується адвокатів у цивільних та  сімейних спорах, адже їх клієнти – фізичні особи, яким зручніше користуватись готівкою. Чи існують обмеження щодо суми таких розрахунків та від чого вони залежать? Розбираємось нижче.

Що говорить закон?

Обмеження готівкових розрахунків в Україні встановлені лише Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим Постановою Правління Національного банку України 29.12.2017 № 148 (далі — Положення).

Але чи поширюється дія цього Положення на розрахунки адвоката з клієнтом? Адже судячи із назви Положення визначає порядок ведення касових операцій. В той же час адвокати касового обліку, зазвичай, не ведуть. Насправді Положення встановлює обмеження для всіх суб’єктів права, однак ці обмеження зовсім не однакові.

Обмеження стосуються переважно суб’єктів господарювання, до яких, зокрема, належать адвокати, зареєстровані в якості фізичних осіб-підприємців. Їх готівкові розрахунки з іншими суб’єктами господарювання не повинні перевищувати 10 000 гривень на день (п.п. 1 п. 6 Положення). Розрахунки з клієнтами-фізичними особами обмежені сумою у 50 000 гривень на день (п.п. 2 п. 6 Положення).

Але як бути із розрахунками адвокатів, які не є ФОП, але здійснюють незалежну професійну діяльність? Положення не виділяє їх у окрему категорію, тому адвокатів із таким статусом слід віднести до категорії фізичних осіб. Готівкові розрахунки фізичних осіб обмежені сумою у 50 000 гривень на день (п. 7 Положення). При цьому обмеження поширюються лише на:

– розрахунки із суб’єктами господарювання (стосується переважно клієнтів у господарських, адміністративних спорах);

– розрахунки фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, що підлягають нотаріальному посвідченню.

Отже, готівкові розрахунки адвокатів, не зареєстрованих в якості ФОП, із клієнтами-фізособами взагалі не обмежені.

Позиція податкової

У ДФС особливе тлумачення викладених вище правових норм.

ГУ ДФС у Тернопільській області інформує, що на готівкові розрахунки з особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність та не зареєстрована як фізична особа – підприємець, поширюється обмеження в розмірі 50000 гривень, посилаючись на наведений вище п. 7 Положення.

Судова практика має пролити світло на це питання та вкотре розвінчати «своє»тлумачення податківцями нормативно-правових актів.

Але поки цього не сталось, рекомендуємо колегам-адвокатам за можливості дотримуватись ліміту у 50 000 гривень у розрахунках з фізособами, щоб не додавати собі зайвої роботи із оскарження рішень податкової.