Офіцери з інших країн зможуть займати посади у ЗСУ

1 хв читати

Парламентом прийнято за основу законопроект № 12023, який передбачає надати можливість проходження військової служби іноземцям та особам без громадянства на посадах як рядового, сержантського і старшинського, так і офіцерського складу в ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

«У нас зараз складна ситуація саме офіцерським кадровим складом. Водночас у нас є військовослужбовці з інших країн, що проходили службу й мають офіцерські звання. Вони готові долучитися до лав ЗСУ. У нас є іноземний легіон, у якому сьогодні офіцери країн Заходу, партнерських держав, проходять службу на рівні солдатів або сержантів. Ми хочемо це врегулювати, тому ухвалений законопроєкт покликаний дозволити нам ставити на офіцерські посади колишніх офіцерів з інших країн», – зазначив народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки Єгор Чернєв.

За його словами, такий підхід посилить обороноздатність України: «Особливо цінними для нас є ті люди, які мають специфічні офіцерські спеціальності, наприклад, офіцери служби протиповітряної оборони тощо. Ми не можемо підготувати кваліфікованих спеціалістів за місяць-два і навіть за пів року. Водночас ми вже маємо таких офіцерів з інших країн. Тому ми намагаємося виправити ситуацію й дозволити їм ставати на офіцерські посади в ЗСУ».

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua