Пробаційний нагляд: покарання без ізоляції чи уникнення відповідальності за злочини

post-img

2 хв читати

26 вересня 2023 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань».

Процитував повну назву цього Закону лише з юридичної позиції, але мало хто зрозуміє що зашифровано в назві цього Закону, тому розпочну з простого, про що ж цей Закон.

Хочу нагадати, що в Україні існує декілька видів покарань за неправомірні дії чи бездіяльність, а саме: дисциплінарна, матеріальна, адміністративна, фінансова та кримінальна. Кожен вид переліченої відповідальності має певні види покарань, які передбачені у «профільних» кодифікованих актах. Елементарний приклад, водій порушив правила дорожнього руху, це адміністративна відповідальність, покарання за це передбачено в Кодексі про адміністративні правопорушення, як наслідок отримав покарання у вигляді штрафу чи позбавлення водійського посвідчення. Коли людина вчинила злочин, вона повинна понести покарання, яке передбачене Кримінальним кодексом України.

Цей Закон вносить зміни, як до загальної, так і особливої частини Кримінального кодексу України, зокрема, доповнено статтю 51Кримінального кодексу України (надалі також КК України), стаття яка передбачає види покарань, новим видом покарання, – пробаційний нагляд, а також змінюються окремі положення Кримінально-виконавчого кодексу України.

Що ж це таке? Навіщо запроваджено та яку користь це буде мати для суспільство?

Згідно пояснювальної записки до цього, вже, Закону, його розроблено з метою впровадження покарання у виді пробаційного нагляду, що сприятиме гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства.

У мене, як пересічного громадянина відразу б виникло запитань: Як це, злочинець буде перебувати на свободі? Але ж я юрист і знаю, що Закон України «Про пробацію» прийнято ще в 2015 році і завдяки цьому закону, ми можемо зрозуміти саме визначення  пробація. Нагадую, що пробація   – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Тобто, Закон не дозволить злочинцю уникнути кримінального покарання, і такий злочинець не буде прогулюватись на свободі, навпаки, таке покарання буде, але відбувати його злочинець буде вдома, або іншому середовищі, де він не зможе, наприклад, спілкуватись з сусідами, гуляти парками, відвідувати магазини і таке інше. На таку особу буде покладено безліч обовʼязків, за порушеня яких до такої особи може бути застосоване більш жорстоке покарання, яке вже буде повʼязане з позбавленням волі, ба більше, таку особу змусять носити електронний браслет. Як і до позбалвення волі чи арешту за вчинення кримінально караного діяння чи бездіяльності, засуджувати особу до пробаційного нагляду буде суд і саме суд буде визначати чи заслуговує особа такого «мякого» покарання.

Як це, вбив чи зґвалтував людину і залишиться вдома?

Ні, беззаперечно ні! Закон розповсюджується на окремі частини близько тридцяти статей КК України. Це здебільшого статті, санкції яких передбачали такий вид кримінального  покарання, як арешт. Для прикладу, такий вид кримінального покарання, як пробаційний нагляд може, підкреслюю «може», оскільки кожна стаття КК України передбачає декілька видів кримінального покарання в залежності від тяжкості вчинення тієї чи іншої дії або бездіяльності, бути застосований за злочинні діяння, передбачені окремими частинами статей КК України, а саме: ухилення від сплати аліментів; підроблення документів; створення або утримання місць розпусти і звідництво та інші. Арешт у статті 51 КК України, як вид кримінального покарання залишається, але буде застосовуватись значно рідше. Це дасть змогу вивільнити місця в, так званих, арештних домах, слідчих ізоляторах та інших місцях позбавлення волі. Що є однією з найголовніших цілей цього Закону.

Чому постала нагальна потреба у запровадженні пробаційного нагляду? Тому що, 24 лютого 2022 року розпочалось повномасштабне вторгнення росії в Україну, з’явилась велика кількість військовополонених, колаборантів та інших злочинців, а також, ніхто не виключав з Кримінального кодексу, й злочини, які вчиняються нашими військовослужбовцями, ось тому й виникла гостра потреба звільнення місць відбування покарань злочинцями.

А як бути з особами, які вже відбувають покарання, несправедливо якось правда?

Ні, це теж не правда, оскільки згідно статті 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Пробаційний нагляд якраз помʼякшує відповідальність особи, тому вироки за якими особа відбуває покарання, яке повʼязане з позбавленням волі за статтею, в яку вносяться зміни цим Законом, можуть бути переглянуті за відповідною заявою засудженого до суду.

Важливим є те, що Закон прийнятий з метою виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 року No 1153-р «Про схвалення Стратегії реформування пенітенціарної системи на період до 2026 року та затвердження операційного плану її реалізації у 2022-2024 роках».

І найголовніше, реалізація цього Закону не потребує фінансування з державного бюджету України. В Україні вже створена та функціонує служба пробації, яка повинна, серед іншого, підготувати для суду досудову доповідь про обвинуваченого з доаказами, що значно полегшить роботу суддів.

Деякі європейські країни застосовують інститут пробації вже десятиліття, такі як: Австрія, Англія та Уельс, Нідерланди та інші.

Запровадження пробаційного нагляду не є тимчасовим заходом на період воєнного стану, а є ще одним кроком вперед на шляху вступу України до Європейського Співтовариства.

author-img

Сурник Віктор

керуючий партнер АО ALARIUS