Прийнято Закон про заборону пальмової олії в продуктах харчування

2 хв читати

4 вересня 2024 року Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми  (законопроект № 5148).

Таким чином врегульовано питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження.

Законом передбачається:

  • встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
  • заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію

Закон враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів.

 Ініціатор законопроекту, народний депутат Дмитро Соломчук зазначив, що приблизно з 2015 року в Україну щорічно імпортували понад 200 тис. тонн пальмової олії: «Від того часу й до 2024 року в нашій державі зросла кількість онкологічних і серцево-судинних захворювань на 20-24%. Десятки тисяч людей помирають через те, що вживають неякісну їжу, яка захопила прилавки наших магазинів. Ухвалений законопроєкт зупиняє це, і дає поштовх до розвитку нашої молочної галузі та фермерства».

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua