Рада адвокатів України ініціює зміни щодо оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які співпрацюють з БПД

2 хв читати

Непоодинокі звернення адвокатів до Національної асоціації адвокатів України засвідчують наявність проблеми довільного тлумачення центрами з надання безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів.

Один з них був розглянутий на засіданні Ради адвокатів України, яке проходить 7 – 8 червня на Закарпатті.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Адвокату, який отримав від регіонального центру БПД два доручення з надання правничої допомоги двом затриманим особам, а також виконав їх належним чином, оплатили лише роботи за одним із доручень.

Таке рішення чиновники мотивували тим, що допомога надавалася в одному місці (підрозділ Нацполіції) в один час, тож оплата виїздів за другим дорученням буде вважатися подвійною оплатою та нецільовим використанням бюджетних коштів.

Доповідач у цьому питанні член РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко звернула увагу на те, що згідно з договором, укладеного між адвокатом та регіональним центром, оплата послуг адвоката мала здійснюватися на підставі договорів залежно від обсягу, часу та місця надання послуг окремо для кожного суб’єкта права на БПД.

При цьому ані Порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, ані Методика обчислення розміру винагороди адвокатів (затверджені постановою Кабміну від 17.09.2017 № 465), не містять заборони оплачувати послуги адвоката за кожним окремим дорученням в повному обсязі.

Тож регіональний центр не тільки порушує договірні зобов’язання, але і знецінює роботу адвоката, допускає обман та свавілля при оплаті його послуг, – переконана О.Каденко.

Для вирішення проблеми вона запропонувала ініціювати внесення змін до постанови Кабміну № 465, закріпивши норму про те, що показники для оплати послуг, наданих адвокатом, визначаються окремо за кожним дорученням.

Кожен випадок надання безоплатної правничої допомоги підлягає самостійній оплаті в повному обсязі, незалежно від виконання адвокатом інших доручень. У випадку, якщо адвокат надає правничу допомогу кільком затриманим (підозрюваним, обвинуваченим, потерпілим, свідкам) у одному кримінальному провадженні, оплата послуг адвоката з надання безоплатної вторинної правової допомоги повинна здійснюватися в повному обсязі окремо для кожного суб’єкта права на БПД.

Члени Ради адвокатів України підтримали цю ініціативу.

Без автора