Ратифіковано Угоду про участь України у програмі ЄС по боротьбі із шахрайством (EUAF)

3 хв читати

Верховна Рада України 20 серпня прийняла Закон про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством (EUAF).

Угода була підписана Міністром фінансів України Сергієм Марченком та Єврокомісаром із питань бюджету та адміністрування Йоханнесом Ханом 20 березня 2024 року.

Ця програма сприяє боротьбі з шахрайством, корупцією та будь-якою іншою незаконною діяльністю, що стосується фінансових інтересів ЄС. Зокрема, програма заохочує зміцнення спроможності держав-членів проводити розслідування, включно з їх цифровізацією, та включає підтримку спеціалізованого навчання та дослідницької діяльності.

“Участь України у програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством дасть нам змогу отримати необхідні знання та професійну підготовку у сфері захисту фінансових інтересів України та ЄС, а також зміцнить інституційну спроможність України в розбудові системи боротьби з шахрайством за європейськими стандартами”, – повідомив під час свого виступу в парламенті заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук.

Таким чином. Україна стає першою країною, яка, не будучи членом ЄС, офіційно оформила свою участь у програмі.

EUAF передбачає для її учасників фінансування за такими напрямами:

  • впровадження ІТ-інструментів, спрямованих на посилення транснаціональної співпраці з Єврокомісією;

  • підтримка та сприяння фінансовим розслідуванням;

  • технічна та оперативна підтримка відповідних органів для посилення боротьби з шахрайством та іншою незаконною діяльністю;

  • нарощування ІТ-потенціалу, збільшення обміну даними;

  • організація спеціалізованого навчання, семінарів, досліджень, спрямованих на покращення співпраці та координації між службами, пов’язаними із захистом фінансових інтересів ЄС.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua