Розмитнення авто стане дешевшим та онлайн

В межах митної реформи плануються зміни щодо розмитнення автомобілів, повідомило Мінцифри.

Зараз ціна розмитнення залежить від вартості автомобіля. Коли приймуть нове законодавство, цей підхід повністю зміниться – для розрахунку ціни розмитнення пропонується використовувати лише сталі характеристики авто.

Митний збір відбуватиметься за новою системою розрахунку. Створено калькулятор, де потрібно ввести всього три характеристики: рік виготовлення авто; тип двигуна; його об’єм (для бензинового або дизельного) або потужність (для електричного). Далі система автоматично розрахує вартість розмитнення авто.

Наприклад: за розмитнення Audi A3 2006 року, на дизелі, з об’ємом двигуна 2 літри за новою формулою треба буде заплатити 80 132 грн, замість 143 500 грн за старою формулою.

Буде мінімізовано людський фактор при розмитненні авто, тож процес на кордоні буде швидким та без можливої корупції. Цифровізація процесів при розрахунку митних платежів дозволяє враховувати лише об’єктивні показники, на які не може вплинути людина, переконують в Мінцифри.

Також після прийняття закону розмитнення стане набагато простішим – буде доступним в Дії. За 5 хвилин: вводиться VIN-код авто, розрахунок відбувається автоматично. Потім з Дією буде швидше проведено митний контроль, митне оформлення і постановка на облік в сервіс центрі МВС.

Мінцифри пропонує ділитися зворотним зв’язком та думками про нову систему розмитнення авто за посиланням: https://rozmytnennia.diia.gov.ua/