Органи місцевого самоврядування будуть транслювати засідання онлайн

post-img

1 хв читати

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування», який забезпечує право кожного громадянина знати, які об’єкти належать його громаді та які рішення ухвалює місцева влада.

Закон передбачає обов’язкову онлайн-трансляцію пленарних засідань та засідань комісій органів місцевого самоврядування, архівні записи яких мають зберігатися протягом принаймні 5 років, за винятком інформації з обмеженим доступом.

Ці положення Закону почнуть діяти через 3 місяці з дня його оприлюднення. На період воєнного стану та 30 днів після його завершення замість онлайн-трансляцій буде діяти вимога публікувати відеозаписи засідань.

Закон також передбачає більш відкриту роботу постійних комісій, оскільки проєкти порядку денного постійних комісій рад, а також їхні результати з поіменним голосуванням будуть оприлюднюватися на сайті ради як публічна інформація.

Ще одним важливим нововведенням Закону є оприлюднення інформації щодо об’єктів права власності громад, населених пунктів та районів у містах, а також об’єктів спільної власності, які управляються районними та обласними радами. Ця інформація буде публікуватися у форматі відкритих даних та регулярно оновлюватися. Для цього, як передбачають положення Закону, кожні 5 років проводитиметься суцільна інвентаризація всіх об’єктів права комунальної власності територіальної громади.

Окрім зазначеного, Закон створює можливості для громадян долучатися до прийняття рішень у громадах, а також надає адекватні інструменти контролю та моніторингу за їх діяльністю.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua