Президент зможе автоматично позбавляти зрадників України держнагород у сфері культури

post-img

1 хв читати

Сьогодні у чинному законодавстві відсутні законні підстави для позбавлення почесних звань чи нагород зрадників, колаборантів і ворогів нашої держави. Зараз до другого читання готовий законопроєкт, який дозволить Президентові автоматично позбавляти державних нагород у сфері культури тих людей, які вчинили злочин проти України.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«Голосування за цей важливий для суспільства документ може миттєво об’єднати навколо себе всі проукраїнські сили у парламенті, адже це один із важливих політичних законів. Він стосується таких людей, як Таїсія Повалій, яка позувала з російським паспортом під час так званих «виборів» путіна. Документ також стосується іноземців. Наприклад, досі звання має Філіп Кіркоров, що є абсолютною ганьбою», – наголосив політик.

У  законопроєкті наявні два критерії для позбавлення нагород у сфері культури:

  • перший – якщо суд виносить вирок про вчинення людиною злочинів за спектром статей, які пов’язані з колабораціонізмом і державною зрадою;
  • другий – якщо РНБО ухвалює рішення накласти на особу санкції.

Далі Президентові України потрібно просто видати Указ про позбавлення такої людини державних нагород.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua