Запроваджуються вимоги до якості сирого молока
/ 6 Вересня 11:00
2 хв читати
Наказом № 2033 Мінагрополітики затвердило зміни до Вимог безпечності та якості молока і молочних продуктів.
Документом передбачається удосконалення заходів щодо виробництва та обігу молока й молочних продуктів, відповідно до європейського законодавства.
Зокрема, запроваджуються вимоги до:
- сирого молока, що не піддавалося термічній обробці, та буде вводитись в обіг як харчовий продукт кінцевому споживачу;
- господарств з виробництва молока й тварин, від яких таке молоко отримується: чітко встановлюються місця та правила реалізації такого молока (безпосередньо з господарства з виробництва молока, з фермерського магазину, з ємності для молока (цистерна, резервуар тощо), молочного автомата для нефасованого сирого молока, молочних автоматів для нефасованого сирого молока).
Також запроваджуються механізми щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань) сирого молока, отриманого в місцях первинного виробництва, на залишки протимікробних препаратів/антибіотиків, точку замерзання, а також на лужну фосфатазу під час дослідження молока безпосередньо після термічної обробки.
Наказом затверджено функції національної референс-лабораторії. Основною метою референс-лабораторії є здійснення організаційно-методичного керівництва, консультативної та практичної допомоги мережі уповноважених компетентним органом на дослідження сирого молока лабораторій в межах програми контролю сирого молока.
Очікується, що нові вимоги посилять інституційну спроможність системи контролю в молочному секторі та його готовність до інтеграції з ринком молока ЄС.
Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.